Staropramen zahájil rok 2013 na stupních vítězů. Na 23. táborských slavnostech piva uspěla Staropramen 11o i Staropramen Nealko.

Staropramen 11o  a Staropramen Nealko potvrdily své kvality a na 23. reprezentačních slavnostech piva v Táboře získaly ocenění za druhé místo v kategorii nealkoholických piv a třetí místo mezi pivy jedenáctistupňovými. Potvrdilo se, že česká pivní dvojka z centra Prahy vaří kvalitní a dobré pivo i více než 140 let od doby, kdy byl smíchovský pivovar založen.

Uspět na prestižní soutěži, která je z hlediska účasti největší pivní slavností v České republice, je pro smíchovský pivovar velkým úspěchem. I z toho důvodu, že degustace jsou přísně anonymní a garantované odbornými autoritami. Většinou jde o sládky přihlášených pivovarů, odborných degustátorů a studentů odborných vysokých škol.

Druhé místo mezi nealkoholickými pivy jen potvrzuje oblíbenost Staropramenu Nealko. V předchozích letech totiž toto pivo v silně obsazené a stále oblíbenější kategorii dvakrát za sebou zvítězilo. Staropramen Nealko vychází vstříc milovníkům piva, kteří musí usednout za volant, případně si chtějí dát k obědu točené pivo bez alkoholu během pracovního týdne.

Dalším úspěchem pivovaru Staropramen je i třetí místo pro Staropramen 11o, který uspěl v konkurenci více než 30 vzorků. Od běžných světlých jedenáctek se odlišuje především použitím karamelového sladu. Ten se standardně používá hlavně u tmavých ležáků, ve světlých pivech se s ním často nesetkáte. S nápadem na inovovanou recepturu přišel v roce 2010 Jan Špaček, technolog výroby piva ve Staropramenu. Díky karamelovému sladu získalo pivo charakteristickou barvu i plnou chuť.

„Ačkoliv Staropramen11o  je pivo poměrně mladé, jeho základ vychází ze zkušeností , které se v pivovaru ležícím prakticky v centru Prahy předávají už od května roku 1871, kdy se na Smíchově slavnostně uvařila první várka piva. Jedenáctka je ale zároveň ukázkou toho, že kvalitní základ je potřeba propojovat s novými nápady. Díky tomu pak můžeme lidem nabídnout zajímavé pivo odpovídající dnešním trendům,“ říká spoluautor receptury tohoto piva Jan Špaček ze Staropramenu .

O Zlaté pivní pečeti

Titul Česká pivní pečeť se uděluje již pravidelně na táborských Reprezentačních slavnostech piva, letos už po třiadvacáté. Titul se uděluje celkem ve 24 soutěžních kategoriích jako například světlé výčepní pivo, světlý ležák nebo nealkoholické pivo. Soutěže se pravidelně účastní desítky pivovarů jak z Česka, tak i ze zahraničí. Zlatou pivní pečeť uděluje komise složená z odborných degustátorů, především sládků. Ti ve slepých degustačních testech posuzují vlastnosti piva důležité pro běžné konzumenty, tedy čirost a pěnu, chuť, hořkost a říz. Na objektivitu anonymních degustaci i průběh soutěže po celou dobu dohlížela renomovaná certifikační společnost TÜV SÜD, 3EC International, Bureau Veritas a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.