V Ostravě dne 14. 10. 2019
14.10.2019 VŠB
Technická univerzita Ostrava a pivovar Ostravar se dohodli na bližší spolupráci. Médiím to dnes prozradili rektor vysoké školy prof. RNDr. Václav Snášel, CSc. a vrchní sládek pivovaru Ostravar Jan Řehůřek. Rektor a vrchní sládek zároveň využili setkání na půdě pivovaru ke společné kontrole várky tmavého speciálu Černá Barbora, které bude oficiálním pivem listopadových oslav 170. narozenin VŠB-TUO.
VŠB – Technická univerzita Ostrava a pivovar Ostravar patří k nejznámějším organizacím na severní Moravě. Základem spolupráce mezi dvěma ikonickými institucemi, kterým je dohromady téměř 300 let, bude dokument nazvaný Memorandum o spolupráci, který se v tuto chvíli finalizuje.
Spolupráce bude přínosem pro obě strany
“Chystané memorandum s pivovarem Ostravar otevírá nové možnosti spolupráce mezi našimi organizacemi,” řekl rektor vysoké školy prof. RNDr. Václav Snášel, CSc., “pro naše studenty se otevřou nová zajímavá diplomová témata z praxe zejména v oblasti ekonomie, marketingu a strojírenství. Předběžně jsme se dohodli, že profesionálové z pivovaru budou našim studentům k dispozici při řešení konzultací k diplomovým pracím a vypracování oponentních posudků. Na oplátku jsme pivovaru přislíbili využití řešitelských kapacit našich odborných pracovišť při řešení inovačních úloh ostravského pivovaru,” prozradil obsah memoranda rektor VŠB-TUO.
“Velice si vážíme spolupráce s VŠB-TUO. VŠB – Technická univerzita je již 170 let vysoce renomovanou a respektovanou univerzitou nejen v tomto kraji a v ČR, ale i v zahraničí. Věřím, že do budoucna najdeme spoustu zájmových oblastí, ve kterých bude naše spolupráce přínosem pro obě strany,” uvedl vrchní sládek ostravského pivovaru Jan Řehůřek.
Černá Barbora se stává oficiálním pivem oslav VŠB TUO
Při příležitosti zahájení spolupráce uvařil Ostravar ke 170. narozeninám VŠB-TUO na začátku říjnu speciální várku piva Černá Barbora, která se pyšní titulem nejlepší tmavý pivní speciál České republiky. “Pivo pojmenované po patronce ostravských havířů je podle nás ideálním pivem pro oslavy “báňské”, jak se v Ostravě technické univerzitě lidově říká, ” uvedl Jan Řehůřek.
Ostravar vaří Černou Barboru ze čtyř sladů a na rozdíl od ostatních černých piv ji uměle nepřislazuje, takže je pivo nádherně hořké. V současné době pivo kvasí na spilce a rektor společně se sládkem zkontrolovali aktuální míru prokvašení černého piva.
“Pivo vypadá výborně a já věřím, že za měsíc bude Černá Barbora naším hostům při oslavách 170. narozenin naší univerzity chutnat,” rektor vysoké školy prof. RNDr. Václav Snášel, CSc.
Informace o spolupracujících subjektech
VŠB – Technická univerzita Ostrava je s datem vzniku v roce 1849 nejstarší vysokou školou v Ostravě. V současné době poskytuje bakalářské, magisterské i doktorské studium na 7 fakultách a v univerzitních studijních programech v prezenční i kombinované formě pro přibližně 12.000 studentů.
Pivovar Ostravar je zase nejdéle fungujícím pivovarem na severní Moravě. Pivovar byl založen v roce 1897 a do dnešního dne uvařil cca 8 miliard půllitrů piva. V jeho portfoliu jsou značky Ostravar, Mustang, Černá Barbora a speciální edice Speciály ze spilky.
Pro více informací kontaktujte
Denisa Mylbachrová | manažerka komunikace a firemních záležitostí | Pivovary Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha 5 | T 606 084 692 | pavel.barvik@molsoncoors.com
Martin Procházka | agentura WALKER&LAMBERT | Keltičkova 1906/46,Ostrava T 603 480 824 | recepce@walkerlambert.cz