V Ostravě dne 09. 07. 2018
Americký chmel Citra dává novému pivu osvěžující citrusovo-chmelovou vůni
Ostrava, 9. července 2018
Regionální pivovar Ostravar v těchto dnech dodává do hospod letos již svůj třetí Speciál ze spilky. Speciály jsou vařeny v limitovaných várkách na období zhruba tří měsíců a vyznačují se vždy specifickou chutí či typem piva. Distribuovány jsou po celém Česku a na Slovensku. Nové pivo s názvem Summer 10 chuťově aspiruje na jedno z nezajímavějších de-setistupňových piv letošního roku.
Se začátkem léta začíná v Česku vrcholit hlavní pivní sezóna. Lidé sahají po pivu v horkých letních dnech zejména z důvodu osvěžení a zahnání žízně. Mnoho pivařů v tomto období preferuje desetistupňová piva. V Ostravaru se letos rozhodli pivařům tradiční nabídku desítek zpestřit uvařením trochu jiné desítky. Plnější než je běžné, osvěžující a chuťově jiné. “Při vývoji nového piva jsme citlivě ladili naši recepturu i postup přípravy s cílem dosáhnout maximální plnosti nového piva a chuťově se co nejvíce přiblížit k typickému českému ležáku,” vysvětluje vrchní sládek Roman Richter. Po týdnech zkoušek a degustací se ostravští pivovarníci rozhodli letní desítku chmelit čtyřikrát a použít přitom také speciální americký chmel Citra.
“Správnou kombinací typických českých chmelů s americkou odrůdou Citra je možné připravit krásně plnou a hořkou desítku, která má zároveň pro léto vhodnou a osvěžující citrusovo-chmelovou vůni,” tvrdí Roman Richter. Ostravar s americkým chmelem Citra experimentoval již loni. Citra je moderní typ chmele, který si oblíbily zejména malé pivovary. Je to odrůda s vysokým obsahem alfa kyselin a se speciálním aroma profilem. Minipivovary Citru používají převážně k vaření amerických typ piva „Ale”. V Ostravaru však přišli na to, že s pomocí tohoto chmele lze uvařit skvělou plnou desítku.
Nové pivo Summer 10 zařadil Ostravar do limitované edice Speciálů ze spilky a v létě bude na čepu v hospodách a v restauracích a díky pokračující spolupráci s kapelou Kryštof také na Kryštof kempech.
Obecné informace
Pivovar Ostravar patří k nejstarším dobře fungujícím podnikům na území města Ostravy. V minulém roce oslavil 120 let od svého založení. Filosofií pivovaru Ostravar je dlouhodobé zaměření se primárně na region, z nějž pochází. Na Ostravsku je doma a rozumí tomuto regionu jako málokdo. Více informací najdete na www.ostravar.cz.
Speciály ze spilky jsou o časově omezené várky piv vařené v malých várkách, které kvasí v otevřených kádích na spilce. Se Speciály začal Ostravar v roce 2014 a minulý rok uvedl na trh druhou generaci Speciálů ze spilky. Ty jsou vařeny pravidelně čtyřikrát ročně a distribuovány po celém Česku a na Slovensku. Všechna piva ve druhé generaci získávají svá jména podle známých dostihových koní, neboť Ostravar i Ostrava mají ve svém znaku vzpínajícího se koně.
Pro více informací kontaktujte
Pavel Barvík | Manažer komunikace a firemních záležitostí | Pivovary Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha 5 | T 602 266 815 | pavel.barvik@molsoncoors.com
Martin Procházka | agentura WALKER&LAMBERT | Keltičkova 1906/46,Ostrava T 603 480 824 | recepce@walkerlambert.cz